viernes, 29 de enero de 2016

BALLAR EL MORO

Ballar el moro és una activitat festiva ancestral que avui en dia encara perdura en la cultura de moltes poblacions, especialment les de la Mediterrànea occidental. L´exposició recupera de la memòria aquesta tradició i l´analitza a través de diversos documents i fotografies entre els quals es barregen elements politics, religiosos, ètnics, social i culturals

Amb l’objectiu de mostrar determinades similituds i peculiaritats dels balls de les festes de Moros i Cristians, els ajuntaments d’Ontinyent, Banyeres de Mariola, Bocairent i Biar han engegat la iniciativa denominada “ Ballar el moro”, mitjançant la realització d’una exposició de caràcter itinerant que es veurà complementada amb la realització de diverses activitats al voltant d’aquesta temàtica amb l’objectiu de mostrar, considerar i estudiar els elements que caracteritzen aquesta festa. 
El cicle s’inicia el 29 de gener a Bocairent, a les 20 hores, a la sala Joan de Joanes amb la conferència d’obertura amb la presentació de les activitats programades a aquestes poblacions i la inuaguració de l'exposició. Posteriorment, “Ballar el moro” es desplaçarà a la Plaça Major d’Ontinyent, on el 20 de febrer es realitzarà una trobada de balls de moros i cristians, cavallets i gegants dels diferents pobles participants com activitat més rellevant.
El torn de Banyeres de Mariola serà l’11 de març, a les 19.30 hores, a la Sala d’Exposicions del Teatre Beneficència, on es realitzarà una taula redona titulada «Orígens i diversitat de les festes i danses de moros i cristians» i a continuació es procedirà a la inauguració de l’exposició que romandrà  en aquesta població des de l’11 de març fins al 10 d’abril.

El cicle es tancarà a Biar els dies 8 i 9 de juliol amb el congrés «La dansa dels altres. Alteritat i joc en la festa popular: moros, cristians i altres figures del diferent en el teatre, la música i la dansa de la tradició», organitzat per la Seu Universitària de Biar de la Universitat d’Alacant i els grups de recerca Lairem i Iconodansa de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, amb el suport dels ajuntaments de Banyeres de Mariola, Biar, Bocairent i Ontinyent, el Museu Etnològic de Barcelona i l’Associació Cultural Joan Amades.

No hay comentarios:

Publicar un comentario